На 59 години почина слоницата Артайда от зоопарка в София

Тя беше част от семейството на зоопарка от 18 години
Обновена: 28 дек 2021 15:05 | 28 дек 2021 14:45, Камелия Цветанова
42
На 59 години почина слоницата Артайда от зоопарка в София
Снимка: Зоопарк София

Индийската слоница Артайда – най-възрастното животно в Софийския зоопарк, е починала. Тя бе на преклонната за слоновете възраст от 58 години, съобщиха от зоопарка. През последните 10 години за нея се полагаха ежедневни и специализирани грижи под ръководството на световни експерти по отглеждане на слонове в зоопарковете. Специално внимание са обръщаше на състоянието на краката и на зъбите й. А през декември екип от ветеринарни лекари и биолози й направи профилактичен преглед с термоскенер като не бяха констатирани отклонения от нормата за възрастни слонове. Постепенно обаче Артайда загуби апетит и започна да се храни по-малко от обикновено, стана по-трудно подвижна и въпреки старанието на гледачите й, които ежедневно се грижат за нея, тя почина от старост.

Това е голяма загуба за Софийския зоопарк, защото Артайда бе емблематично и много обичано животно. Тя е част от семейството на зоопарка от 18 години, като преди това е била цирков слон в германски цирк, а след това е била настанена в зоопарка в Гелзенкирхен, където не е могла да се социализира с останалите слонове и затова е взето решение да бъде настанена в Софийския зоопарк.

Индийските слонове имат средна продължителност на живота си в природата около 45 години, а на затворено живеят по дълго – до около 60-65 год. възраст. Артайда бе емблематично и много обичано от посетителите и гледачите си животно.

Ръководството на Софийския зоопарк води преговори с Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите за получаването на индийски слонове в близко бъдеще.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: слон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
Ухааа преди 2 години
Направете на Софянци един курбан с слоня да им е честита новата година.
34
1
 
1
 
! Отговори
Присъда преди 2 години
днес бях в зоопарка и видях липсата и. досетих се какво може би е станало. Лъва който лежеше навън хич не ми хареса. дано той не е следващият добре гледан и умрял ...
33
0
 
2
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 2 години
А на свобода какво става. Долната *** Индонезийци избиват десетки слонове, щото им тъпчили младите палми за добив на кокосови масло. То па едно гнусно масло. Така че тия всеки ден, земетресения и вулкани да ги морят, няма да ми пука за тях. 300мл.ще станат. Множат се кат ***.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не вземат да домъкнат друг слон. Кога най накрая ще се сетим като общество, че дивите животни трябва да живеят на свобода. Не мисля, че на индийски слон ще му хареса в Европа. Ако щеше сами да са мигрирали досега!
31
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДУШИЧКА! СИГУРНО СЪМ Я ВИЖДАЛ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ! ТЯ Е БИЛА ТАМ ОТ ПАНТИ ВЕКА! ДА ПОЧИВА В МИР!
30
9
 
2
 
! Отговори
Шефа преди 2 години
Предната седмица е била ваксинирана
29
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отишла си е от дълбока мъка заради това че рода Живкови вече не е на власт!
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Животът й е бил лесен, иначе нямаше да доживее тази възраст - осигурена храна, лекарства, грижи, лекари. В плен поради грижите животните живеят много по-дълго. Дивото канарче в природата живее година, в плен - може и 10
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вечна и Памет!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за слончето.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да е на по-добро място. Носила е много радост на децата, а и в Германия животът й не е бил лесен. Да почива в мир слоницата!
24
12
 
0
 
! Отговори
3 г. в трудов лагер! преди 2 години
Край Ловеч, Артайда е била принудена да работи като валяк, да мачка трошляка който се подлага под магистралата. За една торбичка слама, и зелеви листа, порцион дневно !
23
0
 
12
 
! Отговори
Жо преди 2 години
Слоницата Артайда е била циркова слоница в Германия. Тя е убила дресьора си и след това е отведена в германски зоопарк. Въпреки че е питомно животно, когато я доведоха в Софийския зоопарк, никой пазач не смееше да влиза при нея да чисти и да оставя храна. При предишните слоници пазачите влизаха без проблеми.
22
1
 
0
 
! Отговори
Лабут паша с форажка преди 2 години
...качен на бяло конче, все едно, годзил е яхнал слонче !
21
3
 
0
 
! Отговори
На снимката, зад нея преди 2 години
... виждате нейната БГ-гарсониера, замислена като бунгало, в индийската джунгла !
20
10
 
0
 
! Отговори
Разбирача преди 2 години
Айде на кебапчетатаааа.
19
7
 
0
 
! Отговори
Жизнена, волна душа преди 2 години
Тя се опита да избяга, когато дойде царя, и я разочарова . Тогава тя си имаше връзка с хипопотама, но той се вреди на служба при царя, и я изпя, та й сложиха двойна ограда!
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...тя почина от старост." Странно, щото според сайта се умира от една друга причина. Явно смъртта от възраст е слонска привилегия.
17
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ще я пишат с ковид в секцията неваксинирани, за да нагласят числата.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия не живееха ли по над 100 години